Wat voor soorten hout zijn er?

Author:

Category:

Je kunt hout terugvinden in een hoop verschillende artikelen en objecten om je heen. Zo komt papier van hout, maar de meeste deuren zijn ook van hout gemaakt. Wanneer je in de tuin zit zul je hoogstwaarschijnlijk een houten tafel of schutting zien. Hout is misschien wel het meest gebruikte materiaal in de bouw. Er zijn een hoop verschillende voordelen die hout met zich meebrengt. Wel kan het erg lastig zijn om te bepalen wat voor hout je nou eigenlijk nodig hebt. Van de verschillende bomen die je over de wereld in meerdere klimaten tegenkomt, komt namelijk verschillend hout. Welke soorten hout zijn er nou eigenlijk allemaal?

De twee hoofdgroepen hout

Wanneer je het gaat hebben over houtsoorten wordt er over het algemeen een onderverdeling gemaakt. Je hebt de groep hardhout en de andere groep soorten hout valt onder naaldhout. Hardhout wordt geproduceerd van loofbomen. Dit zijn bomen waar bladeren aan groeien en die jij hoogstwaarschijnlijk dagelijks tegenkomt. Het hout van de loofbomen groeit minder snel dan dat van de naaldbomen en is daardoor duurzamer. Deze vorm van hout wordt voornamelijk gebruikt voor in de buitenlucht, bij constructies, damwanden en in de tuin. Bij nobelhout kun je verschillende soorten hardhout kopen. Zeker als je een houten hekwerk wil gaan kopen is het handig om te weten dat je de goede soort hout aanschaft.

Het hout dat wordt gebruikt voor in tuinen

Er zijn een hoop verschillende dingen waar je hout voor kunt nodig hebben in je tuin. Zo kun je onder andere hout nodig hebben voor als je een schutting of vlonder wilt gaan maken. Ook kun je er voor kiezen om een overkapping of tafel te maken van hout. Alle objecten die je in je tuin laat staan worden vaak aangetast door het weer wat je buiten nou eenmaal hebt. Het liefst wil je natuurlijk dat je spullen zo lang mogelijk meegaan en daarom is het van groot belangrijk dat het hout van een goede kwaliteit is. Je kunt zo onder andere kiezen uit bankirai hout, eikenhout maple hout en nog vele andere opties. Dat hardhout beter is voor buiten is nou eenmaal zo, maar verder kunnen de smaken van mensen nogal uiteenlopen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat je liever eikenhout wilt omdat deze langer meegaat, terwijl een ander liever voor de uitstraling van het hout gaat. Ook zijn niet alle soorten hout verkrijgbaar in meerdere kleuren. Als je een specifieke kleur in gedachten hebt, kun je er ook voor kiezen om de houtsoort hier op aan te passen.

bekijk meer

Gerelateerde blogs