Thuis blijven wonen dankzij een traplift

Author:

Category:

Er komt een moment in ieders leven waarop het steeds lastiger wordt om de trap op en af te gaan. Voor veel ouderen betekent dit helaas dat zij moeten verhuizen naar een woning op de begane grond, en als er andere gezondheidsproblemen spelen, kan het zelfs tijd worden voor het bejaardentehuis. De trap hoeft echter niet zo’n heikel punt te zijn. Met een traplift kun je namelijk nog steeds makkelijk de trap op en af. Maak je je zorgen over de traplift prijzen? Ook dat is niet nodig. Lees hier waarom.

Tweedehands trapliften

Door te kiezen voor een tweedehands traplift kun je flink besparen. Het is zowel mogelijk om de lift zelf als de rail tweedehands te verkrijgen. Bij een rechte traplift kan je zo’n 2000 euro besparen wanneer je een tweedehands exemplaar aanschaft. Een tweedehands traplift met bochten kan tot wel 3800 euro goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar. Koop een tweedehands traplift nooit van een particulier, maar ga hiervoor naar een gespecialiseerd bedrijf. Niet alleen zullen zij ervoor zorgen dat de lift van top tot teen gecontroleerd wordt, zodat je niet voor onverwachte gebreken komt te staan, maar ook kunnen zij hulp bieden met het installeren van de traplift.

Besparen op je traplift

Er zijn nog meer manieren om een traplift binnen je budget te laten passen. Zo maakt de plaatsing van de rail bijvoorbeeld uit in de prijs. Het is een stuk goedkoper om deze aan de buitenzijde van de trap te laten plaatsen. Ook het begin en het einde van de rail hebben effect op de kosten. De rail kan of vlak voor de trap stoppen, of een bocht van 180 graden maken om de stoel te parkeren. Deze eerste optie is een stuk goedkoper.

Subsidie huislift

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de opties voor een subsidie huislift. Als je ouder bent dan 65 jaar, krijg je van de Vlaamse overheid namelijk de helft van de prijs voor de traplift terug, ook als je een tweedehands lift hebt gekocht. Hiervoor gelden een paar eisen. Zo is er een maximum inkomen voor deze regeling, moet de woning waar de traplift geplaatst wordt je hoofdverblijfplaats zijn en moeten de totaalkosten voor de traplift minstens 1200 euro bedragen. Het kan daarom zo zijn dat een tweedehands traplift te goedkoop is om aan deze eisen te voldoen. Naast deze landelijke regeling, zijn er ook regionale regelingen van kracht en kun je een subsidie krijgen als je handicap is erkend. Vaak kan een professioneel bedrijf je ook helpen met het bepalen van welke premies op jouw situatie van toepassing zijn. 

bekijk meer

Gerelateerde blogs