Last van bladluizen? Zo kom je van ze af!

Author:

Category:

Heb je jouw mooie planten in de vensterbank of in de tuin staan, maar spot je hier tal van kleine beestjes op? Dan bestaat er een kans dat dit bladluizen zijn. Bladluizen kunnen je planten ernstig beschadigen, met uitdrogende en zelfs afstervende planten tot gevolg. Ben je benieuwd hoe je van deze kleine beestjes af komt? Lees dan snel verder!

Wat is een bladluis?

Een bladluis is een erg klein insect dat zich voedt met de cellen van de planten in je tuin of vensterbank. Bladluizen hebben meestal een groene kleur, maar komen ook voor in de kleuren rood, paars, zwart, wit en geel. Zie je dat er groen- of zwart gekleurde beestjes op je planten zitten, die zo’n 0.5 millimeter groot zijn? Dan zitten er waarschijnlijk bladluizen op je planten. Bladluizen gaan meestal op punten van je plant zitten die nog kunnen groeien, zoals het topje van een stengel of een bloemknop. Hier kan de bladluis namelijk veel voedingsstoffen uit opnemen. Een bladluis neemt deze voedingsstoffen op door deze uit de plant op te zuigen. Wanneer het beestje dit doet, brengt hij zijn eigen speeksel in aanraking met de plant. Dit speeksel bevat verschillende virussen die de plant kunnen verzwakken, met uitdroging of afsterving tot gevolg. 

Wat kun je doen tegen bladluis? 

Je kunt bladluizen op verschillende manieren bestrijden. Deze worden hieronder toegelicht.

Water

Een gemakkelijke manier om bladluizen te bestrijden, is je planten goed te besproeien met koud water. Zorg er wel voor dat je de planten op tegels neerzet, zo voorkom je dat de bladluizen weer op de plant kunnen klimmen. 

Gebruikmaken van natuurlijke vijanden

Een andere effectieve manier om bladluizen op een natuurlijke wijze te bestrijden, is door gebruik te maken van de larven van lieveheersbeestje. Deze larven zijn een natuurlijke vijand van bladluizen, die de bladluizen opeten. De larven eten een ontzettend groot aantal bladluizen binnen een dag op, waardoor ze effectief in te zetten zijn als bestrijding tegen een bladluisplaag. Let er wel op dat je geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen in combinatie met een natuurlijke aanpak. Dit kan een nadelige uitwerking hebben. 

Andere bestrijding tips

De eerder genoemde bestrijdingsmogelijkheden zijn de meest bekende en effectieve manieren om bladluizen te bestrijden. Er zijn echter veel mensen die aangeven dat onderstaande tips ook effectief zijn.

  • Bananenschillen in de aarde neerleggen rondom de beschadigde planten

  • Azijn op de aangetaste planten aanbrengen 

  • Knoflook, bonenkruid, salie of hysop tussen de beschadigde planten strooien, of een bol knoflook in de aarde planten.

bekijk meer

Gerelateerde blogs