De voordelen van plexiglas

Author:

Category:

Plexiglas is een materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt in de bouwsector. Het heeft vele voordelen ten opzichte van glas. Bijvoorbeeld, het is licht en toch heel stevig, wat het ideaal maakt voor verschillende toepassingen. In dit artikel vertellen we je alles over plexiglas: welke soorten er zijn, waar je het voor kunt gebruiken, kleuren en meer…

Wat is plexiglas?

Plexiglas is een kunststof, ook wel polymethylmethacrylaat (PMMA) genoemd. Het is een semi-transparante materiaal dat veel gebruikt wordt in de bouwsector. Plexiglas heeft vele voordelen in vergelijking met glas. Het is bijvoorbeeld 30 maal steviger dan glas en kan veel meer gewicht dragen. Ook is het materiaal lichter, waardoor het makkelijker te verwerken is. Plexiglas wordt dan ook veel gebruikt in toepassingen waar glas niet mogelijk of geschikt is.

Welke soorten plexiglas zijn er?

Plexiglas is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende diktes, van 2 mm tot en met 30 mm. Daarnaast zijn er ook verschillende kleuren beschikbaar, zoals rood, zwart, groen en nog een tal van kleuren. Verder kan plexiglas bijvoorbeeld helder zijn, maar ook frosted of opaal.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen gegoten en geëxtrudeerd plexiglas. Gegoten plexiglas blijft onbewerkt na het gieten, terwijl geëxtrudeerd plexiglas tot dunnere diktes wordt gewalst, waardoor er met minder grondstof grotere oppervlakten gemaakt kunnen worden. Dit dan ook vaak budget plexiglas in de volksmond genoemd, maar in de basis zit er geen verschil tussen de twee.

Welke soort je kiest, hangt af van de toepassing waarvoor je het materiaal wilt gebruiken.

Wat zijn de voordelen van plexiglas?

Plexiglas wordt veel gebruikt in verschillende toepassingen. Zo is het materiaal ideaal voor constructies waar veel licht doorheen moet kunnen of juist minder. Het dan ook ideaal als glasvervanger en het bijkomstige voordeel van plexiglas is dat het gebruikt kan woorden in constructies waar gewicht een belangrijke rol speelt of constructies die bestendig moeten zijn tegen breuken en stoten. Als laatste is dit materiaal UV-bestendig en vochtwerend, dus plexiglas is zowel geschikt voor toepassingen binnen als buiten.

Voor welke toepassingen wordt plexiglas gebruikt?

Allereerst wordt plexiglas gebruikt als vervanger van beglazingen, zoals ramen of of voor serres. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in bus- en tramstations, maar ook op luchthavens. Ook is het materiaal steeds vaker terug te vinden in winkels, musea en andere openbare ruimten, waar het belangrijk is dat het materiaal tegen een stootje moet kunnen en voor de veiligheid.

Plexiglas wordt echter niet alleen gebruikt als vervanging van glas, maar ook voor andere toepassingen. Plexiglas kan in principe in elke vorm worden toegepast. Plexiglas zie dan ook steeds meer terugkomen in huishoudelijke apparaten, displays, verlichting, beeldschermen en nog veel meer.

Plexiglas kopen

Wil je plexiglas kopen? Kunststofplaten.be is dé specialist in het online verkopen van verschillende soorten kunststoffen, waaronder ook plexiglas. Zij leveren producten door heel België en Nederland. Zo vind je plexiglas in verschillende soorten, maten en diktes. Daarnaast hebben zij ook een ruim assortiment aan PVC, Trespa, Polycarbonaat en meer.

bekijk meer

Gerelateerde blogs