Beschermen van Hout op een Natuurlijke Manier

Author:

Category:

Hout is een natuurlijk materiaal dat kan beschadigen door weersinvloeden. Het is daarom belangrijk om het goed te behandelen, zodat het lang meegaat. Er zijn verschillende manieren om hout te beschermen, maar welke methode je kiest, hangt af van de situatie. Een duurzame manier om hout te beschermen, is door het in te oliën. In dit artikel lees je alles over hoe je hout op een natuurlijke en milieubewuste manier kan behandelen.

Waarom olie gebruiken?

Verf en vernis beschermen het hout van buitenaf, de verflaag ligt op het oppervlak en trekt niet diep in hout zoals bij een olie. Hierdoor zijn deze verflagen minder bestand tegen krassen en beschadigingen. Is er een plek beschadigd dan is op die plek de functie van verflaag al teniet gedaan, waardoor vocht en water op die plek vrij spel hebben. Het rottingsproces van het hout is dan al in gang gezet zonder dat je daar weet van hebt.

Als je hout gaat bewerken met olie heb je dat probleem niet, het beschermt het hout namelijk juist van binnenuit. De olie trekt diep in het hout en werkt ook mee als het hout krimpt of uitzet, waardoor het een ideale manier is om hout te beschermen voor vele jaren. Wel zal je iets vaker het hout moeten onderhouden met olie, dit omdat de toplaag aan het oppervlak een dun laagje is. Wel is het zo dat het veel makkelijker en sneller werken is met olie. Dus het schilderen is zo gebeurd.

Welke olie kan ik gebruiken?

Lijnolie

Er zijn vele oliesoorten voor de behandeling van hout, het hangt dus sterk af van waar je olie voor gaat gebruiken. Lijnolie is beste te gebruiken voor binnen op donkere houtsoorten. Als je lijnolie gebruikt op lichte houtsoorten gaat dat vergelen en bij buitengebruik wordt het zelfs zwart op den duur.

Verbeterde houtolie (Tungolie)

Dit is een oliesoort die algemeen toepasbaar is en ook een milieuvriendelijk product is. Deze olie is toepasbaar voor binnen en buiten en geschikt voor lichte en donkere houtsoorten.

Oliën speciaal voor buiten

Voor hout in de buitenlucht is het prettig als daar een dikkere toplaag op komt, hierdoor beschermt het beter tegen weersinvloeden en hoeft er minder vaak onderhoud gepleegd te worden. Bankiraiolie, Verbeterde Danish Oil, Hardhoutolie en Teakolie zijn een goede hout oliën voor buiten. Als je deze olie gaat gebruiken is het aan te raden om eerst een laag Impregneerolie aan te brengen om het hout diep te verzadigen met olie.

Hardhout behandelen met olie

Ook hardhout behandelen gaat prima met olie. Is het hardhout nieuw, breng dan eerst een laag Impregneerolie aan. Daarna kun je 1 of meerdere lagen hardhoutolie aanbrengen. Geef knoesten, scheuren en kopse kanten extra aandacht en breng zoveel lagen aan tot het hout geen olie meer opneemt.

Belangrijke punten om op te letten bij het gebruik van olie

  1. Behandel het hout bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Dan droogt de olie het beste.
  2. Zorg dat je overtollige olie op tijd en grondig uitpoetst. Een half uur na het aanbrengen van de olie het oppervlak goed schoonmaken met schone en droge doeken.
  3. Na het afnemen van de overtollige olie de doeken niet tot een prop frommelen. Bij het drogen van de olie komt warmte vrij waardoor de doeken in brand kunnen vliegen. Laat de doeken dus uitgevouwen drogen en gooi ze pas de volgende dag weg.

bekijk meer

Gerelateerde blogs