Alles over LED lampen

Author:

Category:

LED lampen zijn snel uitgegroeid tot een van de populairste en meest gebruikte verlichtingsoplossingen ter wereld. Dit komt door hun vele voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen, zoals energiezuiniger, betere lichtkwaliteit en duurzamer.

Wat zijn LED lampen?

LED staat voor Light-Emitting Diode, een halfgeleider die licht uitstraalt als er een elektrische stroom doorheen gaat. LED lampen bestaan uit meerdere kleine diodes die in een matrix met elkaar zijn verbonden en kunnen zo worden ontworpen dat ze verschillende kleuren en helderheden uitstralen. Dit maakt ze veel veelzijdiger dan gewone fluorescerende of gloeilampen.

De voordelen van LED lampen

LED lampen hebben veel voordelen ten opzichte van andere soorten verlichtingstechnologie:

  • Energie-efficiëntie – LED-lampen gebruiken tot 75% minder energie dan traditionele gloeilampen, waardoor ze op termijn aanzienlijk kosteneffectiever zijn. De gemiddelde levensduur van een LED-lamp is ook 25 keer langer dan die van een gloeilamp, zodat ze minder vaak vervangen hoeven te worden.
  • Betere kwaliteit verlichting – De kwaliteit van het licht van LED lampen is superieur aan alle andere soorten verlichting die tegenwoordig op de markt zijn. Ze geven een helder wit licht met minimale verblinding en vrijwel geen warmteproductie, waardoor ze perfect zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
  • Duurzaamheid – LED’s zijn veel robuuster dan gewone gloeilampen, zodat ze bestand zijn tegen schokken en trillingen zonder te breken of beschadigd te raken. LED’s werken ook bij aanzienlijk lagere temperaturen dan andere soorten verlichtingsarmaturen, waardoor het risico van brandgevaar afneemt.

De milieuvoordelen van LED lampen

Naast al deze grote voordelen biedt LED-verlichting ook een aantal milieuvoordelen:

  • Verminderde koolstofvoetafdruk – Door aanzienlijk minder elektriciteit te gebruiken dan traditionele lampen, verminderen LED’s de hoeveelheid koolstofemissies die in de atmosfeer terechtkomen en die bijdragen aan de wereldwijde klimaatverandering.
  • Minder afval – Zoals eerder gezegd is de levensduur van een LED-lamp veel groter dan die van een standaardlamp; dit betekent dat er na verloop van tijd minder lampen hoeven te worden gekocht, wat de afvalproductie van productieprocessen en verpakkingsmateriaal van winkels vermindert.

Over het geheel genomen worden LED’s snel een van de populairste keuzes voor huis- en bedrijfseigenaren die op zoek zijn naar betrouwbare en kosteneffectieve verlichtingsoplossingen die een superieure lichtkwaliteit bieden en tegelijkertijd bijdragen aan zowel economische besparingen als duurzaamheid voor het milieu. Met verschillende duidelijke voordelen ten opzichte van conventionele lampen en de razendsnelle technologische vooruitgang is het geen wonder dat LED voor veel toepassingen de voorkeur geniet!

bekijk meer

Gerelateerde blogs